Szybki, pyszny, zdrowy i mega sycący obiad jaki w tym okresie gości u mnie najczęściej to właśnie kociołek rozmaitości. Ze względu na jego konsystencję można go podawać jako zupę, leczo np. z chlebem lub sos do ziemniaków czy ryżu.
Czas przygotowania wszystkich składników to ok. 10-15 min, a czas gotowania nie powinien przekroczyć 40 min ( wszystko zależy od składników jakie dodacie do wersji podstawowej).
Szybciutko przejdę do składników i szybkimi krokami pokażę jak przygotować to danie
Wersja podstawowa;
2 cukinie lub inne kabaczki ,
1 papryka czerwona,
1 cebula,
odrobina oleju lub masła,
koncentrat pomidorowy, lub sos pomidorowy w kartoniku, a najlepiej pomidory bez skórki w sosie,
jakieś mięsiwo
np. 2 kiełbaski, parówki, pierś z kurczaka, indyka.....pozostałości kurczaka z ostatniego obiadu...co Wam się żywnie podoba, co macie, co lubicie...
Dodatkowe składniki i tu już wg. uznania...wrzucacie co lubicie i w ilościach jakie chcecie:
pieczarki,
groszek,
kukurydza
czosnek,
marchewka,
por,
fasolka szparagowa
....
Zaczynamy...
do dużego garnka kroimy i wrzucamy najpierw kabaczki
do dużego garnka kroimy i wrzucamy najpierw kabaczki
( jeżeli w skórkę kabaczka jesteś wstanie wbić paznokieć..wystarczy go dobrze umyć i kroisz ze skórą, jeżeli skórka jest twardsza niestety musisz go w tym przypadku obrać....oczywiście pestki ze środka wyciągnąć łyżką)
kostka może być większa bo miąższ i tak się rozgotuje,
i tutaj niestety przeskoczyłam pewien etap i zdjęcia mam jak już wszystko siedzi w kotle,
ale po kolei:
Kabaczek dusi się pod przykryciem na odrobinie oleju lub masła...co jakiś czas mieszamy
a jak już się zacznie robić papka i nasze kosteczki zmniejszą się gdzieś o połowę, wsypujemy resztę wybranych składników
i tu już wszystko zależy tylko i wyłącznie do Was...
co dacie i w jakiej formie
ja dodałam kiełbasę, paprykę, cebulę, czosnek i sos pomidorowy
wszystko pokroiłam w kostkę, tylko czosnek sprasowałam.
Oczywiście mięso jakie wybierzecie najpierw podsmażamy na patelni.
W ostatniej fazie gotowania dodajemy sól, pieprz, troszkę ostrej papryki, ziele angielskie i liść laurowy
Gotujemy do czasu jak wszystkie składniki będą miękkie i oczywiście po spróbowaniu dodajemy również zioła wg. własnego uznania.
Wyłączamy i czekamy jeszcze chwilę, aby wszystkie smaki się ze sobą przegryzły...
A tak już wygląda danie gotowe do spożycia
Smacznego !!!
mniam mniam zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię wersję wege. Pyszności!
OdpowiedzUsuńWystarczy, że pominiesz pkt. z mięsiwem i już masz przepyszne danie wege ;)
Usuńmmm, lubię gęste i sycące zupy!
OdpowiedzUsuń