Z kabaczkiem w roli głównej

Szybki, pyszny, zdrowy i mega sycący obiad jaki w tym okresie gości u mnie najczęściej to właśnie kociołek rozmaitości. Ze względu na jego konsystencję można go podawać jako zupę, leczo np. z chlebem lub sos do ziemniaków czy ryżu. 



Czas przygotowania wszystkich składników to ok. 10-15 min, a czas gotowania nie powinien przekroczyć 40 min ( wszystko zależy od składników jakie dodacie do wersji podstawowej).

Szybciutko przejdę do składników i szybkimi krokami pokażę jak przygotować to danie

Wersja podstawowa;
2 cukinie lub inne kabaczki ,
1 papryka czerwona,
1 cebula,
odrobina oleju lub masła,
koncentrat pomidorowy, lub sos pomidorowy w kartoniku, a najlepiej pomidory bez skórki w sosie,
jakieś mięsiwo 
np. 2 kiełbaski, parówki, pierś z kurczaka, indyka.....pozostałości kurczaka z ostatniego obiadu...co Wam się żywnie podoba, co macie, co lubicie...

Dodatkowe składniki i tu już wg. uznania...wrzucacie co lubicie i w ilościach jakie chcecie:
pieczarki,
groszek, 
kukurydza 
czosnek,
marchewka,
por,
fasolka szparagowa
....



Zaczynamy...
do dużego garnka kroimy i wrzucamy najpierw kabaczki
( jeżeli w skórkę kabaczka jesteś wstanie wbić paznokieć..wystarczy go dobrze umyć i kroisz ze skórą, jeżeli skórka jest twardsza niestety musisz go w tym przypadku obrać....oczywiście pestki ze środka wyciągnąć łyżką)




kostka może być większa bo miąższ i tak się rozgotuje,

i tutaj niestety przeskoczyłam pewien etap i zdjęcia mam jak już wszystko siedzi w kotle,
ale po kolei:

Kabaczek dusi się pod przykryciem na odrobinie oleju lub masła...co jakiś czas mieszamy
a jak już się zacznie robić papka i nasze kosteczki zmniejszą się gdzieś o połowę, wsypujemy resztę wybranych składników

i tu już wszystko zależy tylko i wyłącznie do Was...
co dacie i w jakiej formie

ja dodałam kiełbasę, paprykę, cebulę, czosnek i sos pomidorowy
wszystko pokroiłam w kostkę, tylko czosnek sprasowałam.
Oczywiście mięso jakie wybierzecie najpierw podsmażamy na patelni.

W ostatniej fazie gotowania dodajemy sól, pieprz, troszkę ostrej papryki, ziele angielskie i liść laurowy




Gotujemy do czasu jak wszystkie składniki będą miękkie i oczywiście po spróbowaniu dodajemy również zioła wg. własnego uznania.

Wyłączamy i czekamy jeszcze chwilę, aby wszystkie smaki się ze sobą przegryzły...

A tak już wygląda danie gotowe do spożycia



Smacznego !!!

4 komentarze:

  1. Najbardziej lubię wersję wege. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy, że pominiesz pkt. z mięsiwem i już masz przepyszne danie wege ;)

      Usuń
  2. mmm, lubię gęste i sycące zupy!

    OdpowiedzUsuń

Translate

 

Lubiani i obserwowani